• Hem
  • Stöd och vägledning

Stöd och vägledning

 


 


 

Studie- och yrkesvägledare

Just nu har vi få bokningsbara tider på grund av sommarsemester. Du är välkommen på drop in för att träffa studie- och yrkesvägledare. 

Vecka 31 och 32 har Stöd och vägledning inga aktiviteter på Arbetsmarknadstorget, Ungdomsrådgivningen, Integrationssamverkan eller Arbetsförmedlingen. Önskar du komma i kontakt med oss under denna period ber vi dig besöka Navigator.

Här kan du se våra öppettider.

Vi är till hjälp om du har tankar och funderingar kring utbildning och arbetsmarknad. Du kanske söker kompetensutveckling, vill byta yrke eller bli behörig till vidare studier. Vi fattar inga beslut åt dig, målsättningen med vägledning är att ge dig bättre beslutsunderlag för ditt val, ökad självinsikt och ökade kunskaper om vilka alternativ som finns och vad de kan innebära. Du kan boka en tid, komma på drop in, ringa eller maila. Vi erbjuder både gruppvägledning och enskild vägledning. Saknar du en fullständig gymnasieexamen eller slutbetyg? Då är du välkommen till oss så skapar vi en studieplanering tillsammans utifrån dina behov och mål.

 


 

Studiehandledare

Vi hjälper dig med webbansökan

Om du vet vilken kurs eller utbildning du skall ska söka men behöver hjälp så kan du vända dig till oss. Du kan  boka en tid så hjälper vi dig med ansökan. Vi hjälper också till om du behöver hjälp med att ansöka om pengar till CSN. Du kan också kontakta oss om du behöver stöd och hjälp i dina studier eller om du har en fråga där du inte vet vem du skall kontakta eller vem som är ansvarig för. Ett tips är också att kontakta receptionen på Vuxenutbildningen, de har koll på det mesta. Om de inte kan så vet de vem som kan och kan hjälpa dig vidare.

Förberedande kurser

Vi har många olika kurser som du kan gå för att lättare eller på ett bättre sätt förbereda dig för studier och arbete. Kontakta oss så får du veta vilka kurser vi har och vi kan också hjälpa till med att rekommendera en kurs som skulle passa dina behov.

Kom på studiebesök hos oss

Kanske är du nyfiken på att studera, men lite nervös eller osäker på om utbildning är något för dig och skulle vilja göra ett besök för att se hur det ser ut på Vuxenutbildningen. Du kan då boka en tid för enskilda studiebesök. Maila dina kontaktuppgifter till oss så kontaktar vi dig och bokar in en tid som passar dig. Vi kommer också då få chans att prata lite om dig och dina behov och önskemål och om hur din tidigare skolgång sett ut. Vi hjälper dig att boka in en tid hos en studie och yrkesvägledare eller ansöka till en kurs om du vill det. Kanske vill du komma flera gånger på studiebesök innan du bestämmer dig, det är helt ok!

Vill ditt företag eller verksamhet att vi kommer och berättar om Vuxenutbildningen?

Vi kommer gärna och berättar om alla möjligheter till utbildning och utveckling. Kontakta studiehandledare.

 

Studiehandledarnas gemensamma e-postadresss: studiehandledning@sundsvall.se

 


 

Specialpedagog

Om du vet att du är i behov av mycket hjälp och stöd, du har haft det väldigt svårt tidigare i ditt liv att klara av skolan eller kanske har du en funktionsvariation. Då kan du kontakta vår specialpedagog Fredrik Nilsson och boka en tid med honom för att fundera kring vilket stöd vi kan ge dig för att du på bästa sätt skall lyckas med dina studier.

 


 

Samhällsguide

Som ny i Sverige kan du få hjälp av en samhällsguide att förstå det svenska samhället. Samhällsguiden förklarar hur det fungerar när du är i kontakt med myndigheter, banker, försäkringsbolag, vård, skola, omsorg m.fl.

Samhällsguiden kan också hjälpa till med kontakter med nätverk och föreningar och dylikt. Samhällsguiden kan också hjälpa dig om du fått ett brev eller ett beslut som du inte förstår. Då kan samhällsguiden hjälpa dig att förklara eller hjälpa dig att kontakta myndigheten och boka in en tid hos dem.

Du kan också få informationsmaterial som är framtagen på olika språk eller på förenklad svenska från tex myndigheter, banker, försäkringsbolag, vård, skola och omsorg.

Du kan också boka in samtal om du behöver diskutera vardagsproblem som uppkommer med anledning att du inte förstår den svenska kulturen.

Sidansvarig
Annette Gradin