Skolfam – skolstöd för familjehemsplacerade barn
Skolfam är en skolsatsning som ska stärka skolresultaten hos familjehemsplacerade barn.
I Sundsvalls kommun startade Skolfam (Skolsatsning inom familjehemsvården) under hösten 2015. Satsningen sker i samverkan mellan Barn- och utbildningsförvaltningen och Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sundsvall.
Forskning från både Sverige och andra länder visar att barn som växer upp i familjehem ofta får lägre betyg i skolan än sina jämnåriga. Låga eller ofullständiga betyg kan leda till sämre framtidsutsikter. Det kan till exempel öka risken för psykisk ohälsa, tonårsföräldraskap, självmordstankar, missbruk, kriminalitet och ekonomiska problem. En bra skolgång med fullständiga betyg i årskurs 9 är den viktigaste faktorn för att skydda mot framtida svårigheter.
Förebyggande arbetsmodell
Skolfam är en förebyggande arbetsmodell. Den innebär att skola, socialtjänst, vårdnadshavare och familjehem samarbetar för att barnet ska få en bra skolgång.
Skolfam gäller för barn i familjehem från förskoleklass till årskurs 9 och hjälper ungefär 25 barn varje år i Sundsvall och de närliggande kommunerna.
Varje barn har ett team som består av en psykolog, specialpedagog, barnets socialsekreterare och socialsekreteraren för familjehemmet. Tillsammans kartlägger de barnets styrkor och behov. Skolfam samarbetar med barnets skola för att göra en gemensam plan som hjälper barnet. Skolfam och skolan träffas för uppföljning cirka två gånger per termin fram till att barnet slutar grundskolan. När barnet börjar på gymnasiet gör Skolfam en överlämning till den nya skolan.
Om Skolfam i Sverige
Skolfam är ett arbete i ett nätverk med 20 svenska kommuner (2022) med stöd och samordning från Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Arbetsmodellen utvecklades i Helsingborg 2005 med forskarstöd av professor Bo Vinnerljung och lektor Eva Tideman.