Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren inom Vuxenutbildning Sundsvall.
Du ansöker via vår kurskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Grundläggande och gymnasiala kurser startar var 10:e vecka.
Kursstart Gr/Gy | Sista ansökningsdag |
---|---|
På grundläggande nivå kan du också läsa fyra fristående orienteringskurser inom “Din Framtid” som startar var 5:e vecka. Se vår kurskatalog för mer information om när enskilda kurser startar.
Svenska för invandrare (sfi) startar var 5:e vecka. Du hittar mer information på sidan om sfi. Öppnas i nytt fönster.
Våra yrkesutbildningar har kursstarter cirka 1-2 gånger per år med andra startdatum. Du hittar mer information på sidan om yrkesutbildningar.
Vi har dagtid, distans, kväll och flex.
Dagtid är för dig som studerar på plats i skolan.
Distans är för dig som vill studera på egen hand och lägga upp dina studier som du vill. Du gör dina studier endast via en digital lärplattform.
Flex är ett upplägg där du tillsammans med din lärare bestämmer när och hur ni ska ses. Ni träffas vid några tillfällen för planering och uppföljning samt för hjälp och stöd i studierna. Det kan också förekomma lektioner tillsammans med lärare och andra elever.
Kväll innebär att du har lektioner med lärare kvällstid, mellan 17:00-20:00. Kväll passar dig som arbetar eller har en annan sysselsättning dagtid.
Om du är intresserad av en utbildning i en annan kommun än där du bor, kan du ansöka om att hemkommunen betalar utbildningen. Detta kallas för Interkommunal ersättning (IKE). Du ansöker via en e-tjänst och det är sedan upp till din hemkommun att bestämma om de godkänner eller avslår ansökan.
Du kan ladda upp dina dokument på Mina sidor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan också mejla dem till vuxenutbildning@sundsvall.se.
Ladda upp dina dokument till din ansökan senast sista ansökningsdag.
Du kommer att få ett antagningsbesked cirka 2 veckor innan kursstart om du blivit antagen.
Ungefär en vecka innan kursstart kommer du att få ett välkomstbrev från skolan. Där får du med information om datum, tid, eventuell kurslitteratur samt inloggningsuppgifter.
Ja, du kan göra en prövning. Då läser du kursen på egen hand och får ett betyg efteråt.
En prövning kostar 500 kronor om du inte tidigare läst kursen eller har ett godkänt betyg i kursen.
Prövningen kostar ingenting om du är elev på vuxenutbildningen och har fått betyget F/IG i kursen och bokar prövningen inom 6 månader från kursslutsdatumet.
Läraren kommer att studieförsäkra dig under första kursstartsveckan.
Du ska också själv gå in och studieförsäkra dig genom att logga in på ”Mina sidor” på CSN. Logga in på Mina sidor hos CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du kan förlänga din kurs, senast 5 arbetsdagar innan kursslut.
Det gör du via e-tjänst på hemsidan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk bara på att om du har studiemedel från CSN så kan det komma att påverkas om studietakten blir längre. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på http://csn.se Länk till annan webbplats.
Det gör du på "Mina sidor". Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk på att om du har studiemedel från CSN kan det komma att påverkas. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på http://csn.se Länk till annan webbplats.
Om du behöver hjälp med mina studier eller få motivation, kan du vända dig till Lärcentrum.
Du hittar mer information här. Länk till annan webbplats.
Vad finns det mer för stöd att få på vuxenutbildningen?
Läraren har två veckor på sig efter kursslut att sätta betyg, sedan ska betyget godkännas vilket kan ta upp till 2 veckor. Du kan se ditt betyg samt beställa det på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi skickar automatiskt betyg till CSN, antagning.se och UHR.
Är det många år sedan du läste hos oss kan betygen finnas på Kommunarkivet på Sundsvalls kommun. Läs mer på Kommunarkivet.
Om du läser på dagtid samt kväll kan du låna en cromebook hos oss under din studietid på Vuxenutbildningen. Ta kontakt med din lärare.
Du hämtar och lämnar den vid ingången vid besöksparkeringen (Navigator, Lasarettsvägen 19, Sundsvall), måndag-fredag klockan 13:00-14:00.
Om du läser på distans behöver du ha en egen dator med uppkoppling.
Hur gör jag en anmälan till att studera på sfi?
Gör en kursanmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du skyddad identitet och vill anmäla dig till sfi ska du mejla till: skyddadidvux@sundsvall.se
Jag har avbrutit mina sfi studier men vill börja studera igen. Vad ska jag göra?
Om du själv avbröt dina studier på grund av till exempel arbete, praktik eller föräldraledighet, kan du göra en ny anmälan till sfi tidigast 3 månader efter ditt avbrott. Om du vill göra en sfi anmälan igen gör du först en anmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Därefter skickas en länk till en e-tjänst till dig. Du måste logga in och svara på frågorna i e-tjänsten inom en månad. Rektor fattar beslut om du får börja eller inte, du får svaret via e-tjänsten.
Jag vill byta skola för sfi studier. Hur gör jag?
Du ansöker om att byta skola genom att kontakta sfianmalan@sundsvall.se
Berätta i ditt mejl varför du vill byta skola. Om du vill byta skola behöver du ha särskilda skäl. Det kan till exempel vara att den studieform du önskar inte erbjuds på din skola. Att du behöver kombinera din sfi med andra kurser. Endast pågående elever kan ansöka om att få byta skola.