Sfi, Svenska för invandrare

För dig som är över 16 år och saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket.

Sfi ska ge dig de kunskaper i svenska språket som du behöver för att kunna arbeta och fungera i samhället. Du får lära dig att både tala och skriva på svenska.

 

Så här ansöker du till Sfi

Sundsvall:

Besök oss under drop in tiderna och ha med dig legitimation. Tänk även på att innan du kan anmäla dig så ska du ha fått de fyra sista siffrorna i personnumret och så ska du vara folkbokförd där du bor (om du flyttat ska du ha adressändrat på skatteverket innan du besöker oss).

Drop in på Navigator

  • Måndag                             13:00-15:30
  • Tisdag    09:00-11:30    13:00-15:30
  • Onsdag                             13:00-15:30

OBS: På tisdag den 12/12 är det endast dropin mellan 13:00-15:30!


 

Timrå:
Fyll i och skicka in ansökningsblanketten nedan till: Komvux, Timrå kommun, 861 82 Timrå.
Ansökan SFI Timrå

 

Kartläggning och placering

Innan du börjar din utbildning i svenska får du träffa en pedagog för ett kartläggningssamtal. Under samtalet får du visa dina aktuella färdigheter i det svenska språket. Det betyder att du får visa vad du kan just nu när det gäller att prata, läsa, hur mycket du förstår utifrån muntliga frågor och text och du får också göra en diktamen och eventuellt skriva en liten text. Det kan också förekomma några frågor om grammatik

Utifrån studiebakgrund, nuvarande kunskaper och förutsättningar för fortsatta studier gör pedagogen en bedömning om vilken studieväg du placeras i. Därefter får du en kallelse till start.

Sfi anpassas efter just dina behov

Kursen anpassas efter dig och just dina behov. Om du till exempel är van att studera kan du lära dig svenska fortare än om du inte är van att studera. Därför kan du läsa Sfi i olika steg.

Sfi i olika steg

Svenska för invandrare ges i tre olika steg. Steg 1 är för dig som helt saknar skolvana eller har en mycket kort studiebakgrund. Studierna går ofta i en lite långsammare takt så alla får tid att lära sig. Steg 2 och 3 är för dig som har kunskaper motsvarande grundskola från ditt hemland. Studierna går i ett lite högre tempo och förutsätter därför viss skolvana hos dig som elev. Utbildningen startar på en språklig nybörjarnivå.

Sfi-utbildningens uppbyggnad

Kombinera Sfi med praktik, jobb eller studier

Att studera svenska för invandrare ska också innebära ett samarbete med arbetsförmedlingen där du som elev får möjlighet att öva på språket i jobbmiljö. Det kan även innebära att du kommer i kontakt med arbetslivet genom eventuell praktik.

Sidansvarig
Tove Palin