Hållbarhet
Här finns svar på vanliga frågor om hållbarhet.
Hållbarhet för Sundsvalls mat och måltider betyder att vi ska servera måltider som är bra för både människan och planeten.
Mer information om verksamhetens hållbarhetsarbete finns att ta del av på kommunens hemsida.https://sundsvall.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/forvaltningar/kommunstyrelsekontoret/mat-och-maltider/hallbarhet Länk till annan webbplats.
Att producera vegetabiliska livsmedel genererar lägre koldioxidutsläpp än produktion av köttprodukter. De livsmedelsval vi gör påverkar huruvida vi når uppsatta mål.Dessutom bör vi äta mer mat från växtriket och mindre kött, då det är bättre för vår hälsa. Maten i förskola och skola är inte bara viktig för att ge barn och elever energi för att lära, utan även för att ge en grund för hälsosamma och hållbara matvanor.
Livsmedel genererar stora klimatavtryck och en övergång till mera närodlat och ekologiskt minskar klimatavtrycket. Hur mycket ekologiska och/eller närproducerade livsmedel som ska köpas in styrs av kommunövergripande mål. Vi följer kontinuerligt upp andelen ekologiska och närproducerade inköp för att följa utvecklingen.
Vi prioriterar att köpa livsmedel från Sverige och ställer krav vid upphandling att kött ska väljas med motsvarande nivå av djurskydd som det som ställs på svensk produktion. Att välja svenska livsmedel gör att vi minskar transportsträckorna, stöttar de svenska bönderna och vi vet även att svensk djurskyddslag har högre standard än flera andra länder. År 2023 kom ca 90% av inköpta animalier (kött, fågel, mejeriprodukter och ägg) från Sverige.
I takt med att utbudet av produkter gjorda av svenska baljväxter ökar kan vi allt eftersom ersätta den importerade sojan i våra vegetariska rätter. Vi utvecklar ständigt våra menyer för att det ska vara hållbara och har som utgångspunkt att välja livsmedel som i odling och förädling har en begränsad belastning på klimatet.