Scenkonstarrangemang för förskola och grundskola
Sundsvalls Kulturskola har i uppdrag att arrangera scenkonst för barn och elever i Sundsvalls kommuns förskolor och grundskolor.
Detta görs enligt en fördelnings- och rättviseprincip för olika åldrar och skolor emellan. Oftast kommer eleverna till teaterkvarteren eller annan spellokal i Sundsvall. Ibland ges föreställningar hemma på den egna förskolan eller skolan. Vårt mål är att öka samverkan mellan förskola och skola, Sundsvalls Kulturskola och kulturlivet.
Skolkulturombud
Vi vänder oss till skolkulturombuden på förskolor och skolor med en inbjudan till en föreställning. Ombudens uppgift är svara ja eller nej inom angiven tid på erbjudandet för att så många elever som möjligt ska få tillgång till utbudet och att publikplatserna fylls.

PIPPI LÅNGSTRUMP
Teater Västernorrland
Januari-mars
Årskurs F-2
”Var inte ängslig mamma! Jag klarar mig alltid! Jag är ju världens starkaste!”
När Pippi Långstrump flyttar in i det öde Villa Villekulla på Tommy och Annikas gata blir ingenting sig likt igen. Med sig har hon en häst, en apa och en kappsäck full med guldpengar. Med Pippi som ny granne blir det uppenbart för syskonen att det är självklart att man kan bära en häst och att sockerdricka visst växer på träd. Men att bo helt ensam utan föräldrar, det går bara inte för sig! Den rättrådiga Fröken Prysselius ser det som sin plikt att bringa ordning i kaoset och kontaktar polisen.

FIRMA MASKER OCH MAGI
Riksteatern
Februari
Årskurs 3
En musikal där allt är på riktigt!
En ängslig lillebror och hans kaxiga storasyster är på väg från skolan när de plötsligt väljer en helt ny väg hem. För tänk om den leder till något de aldrig sett förut? Syskonen passerar affären ”Firma Masker & Magi” och går in. Här finns fantastiska uppfinningar och konstiga masker. Den teatrala ägarinnan till butiken skrämmer barnen. Hon är upprörd över att Doktor Magi har råkat ut för en olycka, hamnat på sjukhus och hon vill förstås hälsa på. Kan barnen passa butiken när hon är borta? De måste bara lova att inte gå in i det hemliga labbet…

ATT DÖDA EN DRAKE
JAERV
Februari
Årskurs 4
Medeltida ballader, förtrollningar och naturligtvis en drake! Folkmusikgruppen JAERV för oss in i berättelsernas land genom sina musikaliska tolkningar av gamla medeltida ballader.
Följ med JAERV in i de uråldriga historiernas värld där ord och musik vävs samman till berättelser man bär med sig länge efteråt. Att döda en drake tar sitt avstamp i den mänskliga erfarenheten – att där den största faran och rädslan råder – gömmer sig även en skatt och nya möjligheter. För den som överlever vill säga.

LÖVKOJA
Ingrid Olterman dans
Februari
5-åringar
På gården, i en park eller skogsdunge presenteras Lövkoja. En interaktiv upplevelse utomhus bland träd och buskar.
Det är spännande att se världen genom ett lövverk, att betrakta utan att bli sedd. Vi möts utomhus och vi inspireras till en lövkoja. En koja som förändras. Längtan, förväntan och att se möjligheter i det som det blev. Vi är alla delaktiga i denna interaktiva upplevelse. Vi får se dansarna Anna och Oskar visa delar av föreställningen Lövkoja och barnen bjuds in att delta i olika moment som involverar föreställningens tema – koja, natur, rytmik och rörelse.

AHLBERG, EK & ROSWALL
Februari
Årskurs 7-9
Ahlberg, Ek & Roswall har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfullt utvalda repertoar etablerat sig som en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen. Trion har rönt stora framgångar runt om i världen de senaste åren och utnämndes till Årets grupp vid Folk &Världsmusikgalan 2016. Utöver att de är en av landets flitigast turnerande folkmusikgrupper har de även stor erfarenhet av att jobba med barn och unga.
Ahlberg, Ek & Roswall bjuder barnen på en konsertupplevelse utöver det vanliga. Med sina spännande historier, medryckande musik och samtal med barnen etablerar gruppen snabbt kontakt och vacker barnens intresse för folkmusik. Barnen bjuds in att fråga, stampa takten, räkna in, starta och stoppa musiken samt får dessutom veta lite grann om folkmusikens historia. Musikerna berättar även om sina ovanliga instrument och om hur vår svenska folkmusik genom alla tider influerats och inspirerats av musik från andra länder.
Här finns en kort film från en tidigare skolföretällning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MASKOT
Norrdans
Februari
F-klass
Tänk om din maskot hade åtta ben? Eller ett träd i magen? Eller att den äter spraymålad superfrukt till lunch? Eller om ryggraden var en pytonorm? Eller om bäckenet var ett glittrande skepp på världshaven? Eller om den hade en bandspelare i huvudet? Vilka slags danser kan den dansa? Hur skulle den då röra sig?

JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA KATTEN
Teater SOJA
Mars
5-åringar
Om katten är skatten och katten försvinner vad katten gör man då? Hedvig och Harald är ett äldre par. De försöker få vardagen att fungera, trots att de har lite problem med minnet och lite svårt att klä på sig och lätt spiller när de ska äta. En dag får de en katt i ett paket som blir deras älskade skatt. Den får namnet Pysse och pysslas om med stor kärlek. En dag är Pysse borta…Vi tänker inte avslöja hur det går, men lovar att det blir ett lyckligt slut.

TAVLOR PÅ EN UTSTÄLLNING
Musik Västernorrland
Mars
Årskurs 1
Sviten ”Tavlor på en utställning” skrev kompositören Modest Mussorgskij i slutet av 1800-talet efter att ha sett en konstutställning av sin gode vän konstnären och arkitekten Viktor Hartmann. Han inspirerades så av tavlorna att det blev en hel svit korta målande musikaliska bilder.
Nordiska Kammarensemblen presenterar här några av dem där de olika instrumentgrupperna stråk, blås och piano exponeras. En ciceron leder oss genom musikföreställningen som handlar om en konstnär och hans vänner. Publiken får följa tankar och historier om vänskap och om den livsviktiga fantasins kraft.

TIDSFÖRDRIV
Kompani Kläng
Mars
F-klass
TIDSFÖRDRIV är en språkfri föreställning om leken som försvann.
Två musiker och två akrobater lyfter dig in i en värld där allt handlar om att hitta leken. Fantasin bubblar, musiken hjälper till och överraskningarna får akrobatiken att stå på huvudet i sökandet efter leken i lådan

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?
Nordiska kammarorkestern
Mars – juni
F-klass
F-klassare gör klassbesök under en repetition med Nordiska Kammarorkestern. Eleverna träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. Eleverna får lära sig de olika instrumenteten och om vad en konsert är. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möte musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepetitionen startar kan eleverna hälsa på dirigenten.

PANGPANG BÖNOR OCH BANJO
Teater Kung & Drottning
Mars
Årskurs 3
En countrymusikal om att våga vara den man är och inte den man förväntas vara.
Johnny Hill har en bild av att han ska sova under bar himmel, rida på prärien och fånga bufflar med lasso. Så är man en ”riktig” cowboy. Men kanske är man lika tuff om man erkänner att man bara vill ha en enkelt och trygg tillvaro, i ett litet hus vid en bäck?

PETER OCH VARGEN
Nordiska Kammarorkestern
Mars
Årskurs 2
Att äta eller att ätas, det är frågan? Den hyllade animerade filmen Peter och Vargen ackompanjeras av Nordiska Kammarorkestern.
Orkestern spelar live till filmen, som visas på en duk ovanför orkestern. Nästan som förr i tiden, då man hade stumfilmspianister som ackompanjerade filmerna! Tack vare att inget talat språk är inblandat, så fungerar sagan oberoende av hur väl man behärskar svenska språket.

NÄTET
Profilteatern
Mars
Årskurs 6
Agnes är en stjärnförfattare vars debutbok blev en stor försäljningsframgång. Nu ska hon försöka sig på den svåra konsten att följa upp succén. Felix är en illustratör och konstnär som har fått i uppdrag att illustrera Agnes nya bok – en rysare för ungdomar. Agnes och Felix har aldrig tidigare träffats, dessutom har Agnes drabbats av skrivkramp och hennes deadline närmar sig. När Agnes nämner att det i hennes släkt finns en stuga som ingen vill ha väcker det Felix nyfikenhet. Vore inte det den perfekta miljön för att skriva en spännande bok? Agnes går motvilligt med på att åka dit. Hon har inte varit i stugan sen i tonåren och hennes minnen därifrån är minst sagt skrämmande. Nu sitter de ändå tillsammans i en bil på en gropig grusväg på väg mot den ensligt belägna stugan. Vad de inte vet är att de är på väg mot ett äventyr och en historia de inte hade kunnat drömma om!

MAMMA MU BYGGER EN KOJA
Teater Pero
April
Årskurs 2
Ett kraxigt relationsdrama om bakåtsträvaren som tror att kor inte kan bygga kojor och den nyfikna och kreativa livsnjutaren som visar på motsatsen.

FRIKTION
Ingrid Olterman dans
Mars
Årskurs 2
Friktion finns runt omkring oss. Också inom oss. När vi möts eller när vi åker rutschkana. Ibland går det fort, ibland långsamt. I föreställningen möter vi två dansare och en musiker på en spelplan för lekfull undersökande med en rad varierande objekt. I detta rum för dans och musik finns också strängar, instrument och vardagsobjekt som skapar ett inspirerande rum för upptäckt.

TÅRTBAGAREN
Teater Västernorrland
April
F-klass
Tårtor, socker, bakverk, kolasås, grädde, marsipan, maräng… Och en mur.
I denna skruvade komedi får vi följa den karismatiska bagaren Melissa som flyttar till en ny stad och gör succé med sina fantasifyllda bakverk. Men framgången har en baksida när en mur plötsligt byggs för att staden ska bli som förr, och Melissa ställs inför sitt svåraste val någonsin.
Tårtbagaren är en berättelse om att vara sig själv, stå upp för det man tror på och våga göra motstånd mot orättvisor.

THE DAWN CHORUS
Norrdans
April
Årskurs 7
Vi är många arter som går en osäker framtid till mötes. Och även om mänskligheten och hennes tal ofta tror sig stå mitt på scenen, utspelar sig det riktiga dramat i kulisserna. Bland knott och ohyra, prassel och snubbel, och i dansens taktila relationer. I skogarna runt oss dör det snart en fågel. Men om vi lär oss att lyssna lite bättre kanske vi hinner höra vad den har att berätta för oss och lära oss att dansa som framtidens fåglar. De med vackrare klädedräkt, milslånga lockrop och polyamorösa parningsdanser.

LAPPRIKA PAPPRIKA
Musik och teater Kraxi
Maj
5-åringar
En interaktiv föreställning med rim, ramsor, sånger och annat bus. Vi får möta Petronella i galoschen, gammelmor på Möja och andra figurer ur Lennart Hellsings rika låtskatt. På ett lekfullt sätt deltar barnen med sång och rörelser.

KROCK
Teater De Vill
April
Årskurs 8
Vi möter tonåringar på kollisionskurs med varandra, sig själva och vuxenvärlden. Där något så obetydligt som en utebliven lajk på sociala medier leder till tjafs som eskalerar och slutar i totalt kaos. Varför blir Anna Maria kär i världens mest svartsjuka kille? Är Jakob homo bara för att han tycker om att kyssa killar? Vem ska betala för milkshaken? Vad handlar bråket i skolmatsalen om? Hur gick det när Johannes blev prankad? Vad hände egentligen den där dagen och hur kunde det gå så långt?

HJÄRTA MIG
Ung utan pung
Maj
Årskurs 9
Unga, sex och internet. En kul, avslöjande show om vad som egentligen händer på webben. Med diskussionsfrågor till föreställningen ges god grund för diskussioner kring trakasserier och exponering på nätet samt mediekunnighet.
Skånes dansteater - Dansplaneten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öronöppnaren - vad är musik? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett samarbete mellan Sundsvalls Kulturskola, Sveriges radio och Musik Västernorrland.
Kontakt
Kristin Svensson Melander
Skolscenkonstansvarig
-
Telefon:
-
E-post:
Johanna Strömblad
Administratör, Webbredaktör
-
Telefon:
-
E-post:
-
Öppettider:
Telefontid 8:30-15:00