Prövning
Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du läsa in kursen på egen hand och göra en prövning. Prövningen omfattar hela kursen enligt den nationella kursplanen. När du gjort prövningen får du ett betyg.
Vad kostar det att göra en prövning?
Det kostar 500 kronor per kurs att göra en prövning. Du betalar avgiften i samband med anmälan. Avgiften återbetalas inte och går inte att flytta till ett annat tillfälle.
Du behöver inte betala någon avgift om du studerat kursen hos oss och:
- fått F/IG i kursen och bokar prövningen inom 6 månader från kursslutsdatumet eller
- om du vill göra en prövning efter validering.
Övrig information
Du kan pröva en kurs per prövningstillfälle.
Du får inte pröva pröva en kurs samtidigt som du läser den hos oss.
Prövning berättigar inte till studiestöd via CSN.
Läs "Prövning steg för steg" för mer information.
Prövningsdatum hösten 2023 | Sista anmälningsdag |
---|---|
20 september | 13 augusti |
18 oktober | 10 september |
Vi erbjuder prövning i de kurser som finns i kurskatalogen. De vanligaste kurserna som vi erbjuder prövning i är till exempel: svenska, svenska som andraspråk, matematik, engelska och fysik.
För att ta del av kursutbudet se vår kurskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
1.Studievägledning
Är du osäker på vilken kurs du ska genomföra prövning i kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare. För olika kontaktsätt se fliken, besök och kontakta oss.
2.Anmälan
Du anmäler dig via e-tjänsten. Du kan bara anmäla dig till 1 ämne per prövningsdatum.
3.Efter anmälan
Senast 2 veckor efter att sista anmälningsdagen har passerat får du bekräftelse att vi registrerat dig för prövning via e-tjänsten. Efter detta kommer utbildningsanordnaren, cirka 2 veckor innan prövning, att mejla dig information kring prövningen.
4.Egen förberedelse
Du ansvarar själv för att läsa in de kunskaper som motsvaras av kursplanen. I en prövning ingår ingen undervisning. Du får ingen handledning eller hjälp med att ta dig an kursinnehållet. För att ta del av kursens innehåll och kunskapskrav besök skolverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
5.Prövningen
Själva prövningen kan se ut på olika sätt. Både skriftliga och muntliga delar kan ingå och kan bestå av ett eller flera tillfällen. Bedömningen utgår alltid från de nationella kunskapskraven. När alla uppgifter är fullföljda har läraren två veckor på sig att sätta betyg.
6.Efteråt
Efter fullgjord prövning utfärdas betyg i kursen. Betyget skickas digitalt från skolan till berörda myndigheter (till exempel CSN och UHR). Vill du ha ut ett betygsdokument i pappersform behöver du göra en separat beställning för detta via vår e-tjänst i fliken “E-tjänster och självservice”.
Du som vill genomföra en prövning kan vända dig till vilken vuxenutbildning du vill i Sverige. Du får själv söka efter information kring vilken kommun som erbjuder prövning i kursen du vill pröva.
Kontakt
Elev- och besökservice
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Lasarettsvägen 19
-
Öppettider:
Telefontid måndag-torsdag 09.00-11.00,
14.00-16.00